Története: A szőlőt, mind táplálkozási, mind gyógyászati célból évezredek óta használják. Már az egyiptomiak is fogyaszthatták, több mint 6000 éve és számos ősi görög filozófus tett említést a szőlő –amiből a bor készült– gyógyító erejéről. Az európai népi gyógyítók, parasztorvosok kenőcsöt készítettek a bőr- és szembetegségek kezelésére. A szőlőleveleket vérzés, gyulladás és fájdalomcsillapító hatása miatt, –mint például az aranyér– okozta bántalmakra alkalmazták. A gyümölcse a torokfájás, míg a szárított termése (mazsola) a székrekedés ellen bizonyult hatásosnak. Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst.

Alapvető tudnivalók: A szőlőmag kivonat olyan gyógynövény, amelyet elsősorban magas proantocianidin, linolsav, komplex flavonoid tartalma miatt használnak. Ezek a vegyületek a gyümölcs héjában és húsában is megtalálhatók kisebb mennyiségben. A kivonat legfőbb hatóanyagai a polifenolok közé tartozó proantocianidinek vagy OPC (oligomer proantocianidin) vegyületek. A proantocianidin antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid, amely segítik fenntartani a jó vérkeringést, erősítik a hajszálerek falát. A jó hajszálkeringés különösen az agy, a szem és a végtagok, ízületek működésében fontos és enyhíti a visszértágulat és az érszűkületből eredő lábfájás tüneteit is. Át tudnak haladni a vér-agy gáton, így védik az agysejteket és idegi szöveteket az oxidációs károsodástól. Szerepe van a bőr rugalmasságának megőrzésében, emellett fékezi a ráncok képződését és óvja a bőrszövetet melanoma ellen. Ezen kívül nem csak a bőrt, de a hajat és a körmöket is ápolja, egészségesen tartja. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlás, megőrizhető a szellemi frissesség. Egy kísérlet során olyan alanyoknak adagoltak szőlőmag kivonatot, akik munkájukból adódóan sokat ültek számítógép előtt. A kísérlet során az alanyok szemgyulladása és kontrasztlátó képessége is jelentősen javult, egy 60 napon át alkalmazott szőlőmag kivonat hatására.

Hatása: Mint jól ismert, a híres tudós nem sokat hibázott, a szőlő magjával kapcsolatban is igaza volt: rendkívül hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, ezzel megelőzve az öregedést és a betegségek kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, védik a szívet, illetve a koleszterinszintet is pozitív irányba befolyásolják. Legalább hússzor erősebb, mint az E-vitamin. Ugyanez a tulajdonsága a C-vitaminnal szemben ötvenszer nagyobb. A szabad gyökök jelenléte sok problémát okoznak, ezeknek tudható be a testben végbemenő öregedés, és a test általános leépülés folyamata. Az immunrendszer ellen dolgozva idézik elő a krónikus betegségeket és a szervezet leépüléséhez vezető káros folyamatokat. Ezek visszafordíthatók antioxidánsok segítségével, melyek szabályozzák az oxidációt, így azok ott és akkor mennek végbe, ahol és amikor a szervezet számára előnyös.

Ajánlott napi adag: 1 tabletta (100mg)