Kollagén

Története: A kollagén páncélként van jelen a szervezetben. Az összes testi szövet ragasztója, de a kollagén hiánya megkeserítheti életünket. A kollagén az emberek és az állatok bőrében, kötőszövetében van jelen, egyfajta fehérje. Maga a kifejezés a görög „kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent. Ehhez társult a francia „géne” kifejezés, ami arra utal, hogy „valamit termelni”. A kollagén tehát egy fehérje, ami ragasztót termel a szervezet számára. Jelen van a test minden szövetében, tulajdonképpen együtt tartja a sejteket és előmozdítja azok optimális működését.

Alapvető tudnivalók: A kollagén testünk körülbelül egynegyedét teszi ki, de C-vitamin nélkül a szervezet kollagén termelése teljesen leáll. Ezért fontos, hogy figyeljünk a C-vitamin bevitelre, amit részben természetes úton, meg is teszünk, gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával, de ez nem elég.

Hatása: Rugalmassá és hidratálttá varázsolja a bőrt, csökkenti a ráncokat, valamint az UV-károsodás ellen is kiváló védelmet biztosíthat. Kifejezetten hasznos választásnak bizonyul törékeny körmök esetében. Segít oldani a feszültséget, hozzájárul a normál testsúly megőrzéséhez, a plusz kilók leadásához, de az állóképesség is növelhető ilyen módon. Segítséget nyújt az inak és a szalagok egészségének megőrzésében. A szervezetbe kerülő kollagén stimulálja azokat a sejteket, melyek a csontképzésért felelősek. Hozzájárul a kalcium felszívódásához, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns jellemzőkkel is bír. A szívizomsejtekhez is kollagénre van szükség, mint ahogyan a szívfalak merevségéhez szintén. A vér szivattyúzásához szükséges erőátvitel részben a kollagénnek köszönhető. Hasonlóképpen jelen van a kollagén a neuronokban, melyekben főként a degeneratív folyamatokat és az oxidációt igyekszik megelőzni. A kollagén hatása lehet még, hogy az izmok jobban regenerálódnak és persze edzés mellett jobban fognak nőni. Tehát akik sportolnak vagy fizikai munkát végeznek azok számára is fontos a kollagén mert növeli az izomerőt és sokkal hatékonyabb leszel fizikailag.

Hiánya: Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás és a stressz egyaránt hozzájárulnak a kollagén termelődésének csökkenéséhez. Azonban 25 éves korunk felett sajnos a szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel, idővel pedig teljesen leáll. A kollagén hiánya miatt a bőr száraz és vízhiányos lesz, veszít a feszességéből, a kötőszövetek meglazulnak és megjelennek a ráncok. Sőt, számos olyan betegség van, amelyet az öregségnek tulajdonítunk, valójában azonban a kollagén csökkenésével hozható összefüggésbe.

Ajánlott napi adag: A kollagén hatásos legalább naponta 10 gramm dózisban, de nagyobb mennyiség sem veszélyes.