Ásványi anyagon mennyiségre való kitétel nélkül minden olyan anyagot értünk, melyek energiát nem szolgáltatnak, nem vitaminok, nem mérgezőek az elfogadott mennyiségben a szervezet számára, ellenben fontos szerepet töltenek be a szervezetben zajló különböző folyamatokban.

Az ásványi anyagok a földből származnak, és az élő szervezetek nem képesek létrehozni. A növények az ásványi anyagokat a talajból nyerik. Az állatok leginkább a növények elfogyasztásával jutnak hozzá. Míg a legtöbb ásványi anyag az emberi táplálkozásban növények, állatok vagy ivóvíz által kerül a szervezetbe. Az ásványi anyagok az esszenciális tápanyagok négy csoportjának egyikét alkotják, ez a négy csoport a vitaminok, az esszenciális zsírsavak, az ásványi anyagok és az esszenciális aminosavak. Az emberi szervezet öt legfontosabb ásványi anyaga a kalcium, foszfor, kálium, nátrium és magnézium. Az emberi szervezetben ezenkívül specifikus biokémiai funkciójú elemek a kén, a vas, a klór, a kobalt, a réz, a cink, a mangán, a molibdén, a jód és a szelén.

Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek nevezzük. Úgy is mondhatjuk, hogy szervezet számára naponta több mint 100 mg mennyiségben szükséges elemek a makroelemek.

Ez alatti mennyiségbe tartoznak a mikroelemeknek.

Ezenkívül van egy harmadik csoport a nyomelemek csoportja.: Nagyon sokszor a mikroelem és a nyomelem fogalma összemosódik hiszen a nyomelem az a mikroelem, amely valóban csak nyomokban fordul elő a szervezetben, legtöbbször nem is szükséges a mindennapi bevitele. Ugyanakkor létfontosságú anyagok ezek is.

Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4–5%-át teszik ki. Az ásványi anyagok, különösen a mikroelemek és nyomelemek biológiai sajátosságaival a bio-szervetlen kémia foglalkozik.

A természetben előforduló formájukban a szervezet az ásványi anyagokat nem tudja feldolgozni, ionos formába kell átalakulniuk ahhoz, hogy a szervezet képes legyen őket felhasználni.

Túlzott fogyasztásuk semmiképpen nem javasolt, mivel bizonyos mennyiség felett toxikussá válhatnak.