Története: Az élőhelyén „csodafaként” is ismert faféle emberekkel és állatokkal is csodákra képes. A moringafa India északi részén őshonos, de magját és leveleit Ázsiában, illetve Afrikában is évszázadok óta használják. Manapság a világ többi részén is egyre kedveltebb táplálékkiegészítő. A moringaceae családjába tartozik, amely 13 trópusi és szubtrópusi fajt ölel fel.

Alapvető tudnivalók: Egy csésze moringamagban 37 kalória, 8,5 gramm szénhidrát, 2 gramm fehérje és kevesebb, mint 1 gramm zsír található. Ez tartalmazza a napi C-vitamin szükséglet 235, a napi vasszükséglet 350, a káliumszükséglet 13, a magnéziumszükséglet 28 és a kalciumszükséglet 3 százalékát. Továbbá 19-féle aminosav is található benne, ezért remek roboráló, megbetegedés után például segíthet gyorsítani a felépülést. A moringafa szinte minden része felhasználható, a magokból olajat préselnek, illetve nyersen is fogyasztják. A kálium és kalciumban dús virágait párolják, vajban sütve fogyasztják. Az értékes tápanyagok és éltetőanyagok optimális mennyisége elsősorban a levelekben található. Magas aminosav tartalma miatt elősegíti az oxigénszállítást, koncentrációképességet és további agyi funkciókat. C-vitamin tartalma hétszerese a narancsénak, négyszer több kalciumot tartalmaz, mint a tej, hasonló arányban bővelkedik több A-vitaminban, mint a sárgarépa, továbbá fehérjetartalma duplája egy natúr joghurténak! Mindenkinek ajánljuk, aki a napi nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem igényét ki szeretné egészíteni. Nem csak az emberek, hanem az állatok számára is kiváló tápanyag a moringa. Léteznek olyan kutatások, melyek a csodafa szarvasmarhákra gyakorolt hatását vizsgálta. Az eredmények egészen elképesztőek! A moringával táplált tehenek súlygyarapodása 32 százalékkal haladta meg a hagyományos táplálékkal etetett társaikét és átlagban 43–65 százalékkal több tejet is adtak náluk.

Hatásai: Kutatások igazolják, hogy a moringában rengeteg a hasznos antioxidáns, és rendszeres fogyasztása az egész szervezetre gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Véd az oxidatív stressztől, segít megőrizni a szív egészségét, a benne lévő egészséges zsiradékok pedig csökkentik a koleszterinszintet. Magas a magok hüvelyének rosttartalma, ezáltal az emésztést is segíti. Jótékony hatást fejt ki a szervezet védekező képességére a bőrön és a hajon egyaránt, valamint lassítja az öregedés folyamatait is. Az alultápláltság, amely gyakran csapás a szegényebb országokban, enyhíthető a moringa helyi termesztésével, amely segít orvosolni a vérszegénységet és a táplálkozási hiányosságokat, amelyek különösen súlyosak a csecsemők és a szoptató nők esetében.

Ajánlott napi adag: Naponta legfeljebb 6 gramm ajánlott; mindamellett vegyük figyelembe a megvásárolt termék adagolási útmutatóját.