Története: Ez a trópusi gyümölcs Thaiföldön őshonos, azonban már igen régóta termesztik Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Afrikában és Dél-Amerikában is. A garcinia magostana vagy magosztán olyan méretű, mint egy mandarin, lila bőre nagyon hasonlít gránátalmáéhoz. A központi fehér, finom pépje miatt kedvelik. A Garcinia cambogia vagy Malabar tamarin egy savanykás gyümölcs, ami népszerű az ázsiai konyhában, mint fűszer és mint élelmiszer tartósítószer.

Alapvető tudnivalók: A Garcinia Cambogia növény egy kicsi, tök alakú gyümölcs (más néven Garcinia Gummi-Gutta vagy Malabar Tamarind), amely Délkelet-Ázsiában és Indiában nő. A Garcinia egy nagy nemzetség, a Clusiaceae növénycsaládban, amely több mint 300 fa- és cserjefajt tartalmaz. A Garcinia Cambogia gyümölcs héjában található a legfontosabb természetes hatóanyaga, a hidroxi-citromsav (HCA), amely kutatások szerint bizonyos embereknek segíthet fogyni. Számos más vegyi anyagot is izoláltak gyümölcséből. A HCA zsírégető kiegészítők a gyümölcs héjának kivonataiból készülnek. A GC részeinek vizsgálata kimutatta olyan jótékony vegyületek jelenlétét, mint a xantonok, benzofenonok, szerves savak és aminosavak.

Hatása: A gyümölcs héja, erős antioxidáns hatással rendelkezik így a súlycsökkentésen kívül a gyulladásos folyamatokra is jó hatással van. Legtöbben mégis fogyókúrájuk részeként alkalmazzák. Képes csökkenteni a koleszterin- és a magas triglicerid szintet. Elősegítheti a HDL „jó” koleszterinszintjének emelését is. További kísérletek azt mutatják, hogy ez csökkentheti a vér zsírszintjét és az oxidatív stresszt.

Az egyik vizsgálatban mérsékelten elhízott emberek nyolc héten keresztül napi 2800 mg HCA-t szedtek, és ennek következtében drasztikusan javultak a betegség kockázati tényezői:

  • Teljes koleszterinszint: 6.3%-kal lett alacsonyabb
  • A „rossz” LDL koleszterinszint: 12.3%-kal csökkent
  • A „jó” HDL koleszterinszint: 10.7%-kal növekedett
  • Vér triglicerid szintje: 8.6%-kal lett alacsonyabb
  • Zsír metabolitok: 125–258%-kal több ürült a vizelettel

Hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához azáltal, hogy javítja a sejtek energiafelhasználáshoz szükséges glükóz (cukor) felvételét. A fogyás javításának egyik módja a hasnyálmirigy alfa-amiláz enzimének gátlása, a bélben lévő alfa-glükozidáz és a zsírsav-szintézis megváltoztatása. Ez megváltoztathatja a szénhidrátok metabolizmusának módját.

Ajánlott napi adagolása: Háromszor 500 mg, 30-60 perccel az étkezés előtt