Története: 1920-as években patkánykísérletek során fedezték fel, hogy egy bizonyos anyag hiányában elvetélnek, vagy akár teherbe sem esnek az állatok. Később az 1930-as években sikerült búzacsírából kivonniuk ezt az anyagot, amit alfa-tokoferolnak hívunk. (Az E-vitaminokat nyolcféle tokoferol vegyület alkotja, ezek közül az alfa-tokoferol bizonyult a leghatásosabbnak.)

Alapvető tudnivalók: Az E-vitamin zsírban oldódó vegyület, amely a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik. Felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén egyidejű fogyasztása. Gátolják viszont a koleszterinszint csökkentésére felírt epesavkötő gyanták (kolesztiramin vagy kolesztipol tartalmú gyógyszerek), a transzzsírsavak, a fogamzásgátló tabletták és a nagy mennyiségben előforduló vas, mangán vagy réz a táplálékban vagy az egyidejűleg szedett multivitaminokban. A legfőbb E-vitamin források: az olajos magvak (dió, mogyoró), a zabpehely, a búzapehely, a legtöbb hidegen sajtolt olaj, a gesztenye és a sárgaborsó. A finomítás folyamán az E-vitamintartalom kétharmada elvész, a hőkezelés és a fagyasztás szintén ártalmára van.

Hatása: Megóvja a testünkben található zsírokat az avasodástól, ezzel lassítva az öregedést is. Hozzájárul a sejthártyák védelméhez, az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása. Kevésbé sérülékennyé teszi a bőrt, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól. Megakadályozza a vér alvadást, ezáltal a vérrögképződést, illetve tágítja az ereket. Ha szervezetünkben krónikus gyulladás tünetei jelentkeznek, a legfőbb dolgunk, hogy csökkentsük a fehérjebevitelt (ugyanis a sok fehérje elősegíti a gyulladás fennmaradását), továbbá a legcélszerűbb E-vitaminban gazdag étrendet követnünk, hiszen gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaitól. Az E-vitaminnak enyhe vizelethajtó hatása is van, és részben ezzel összefüggésben csökkenti a vérnyomást, továbbá enyhítheti a lábikra és lábizom görcsöket.

Hiánya: Hiánya férfiaknál terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, nőknél pedig a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elhalását válthatja ki. Bőrbetegségeket, emésztési zavarokat, máj- és szívproblémákat idézhet elő. Nagy fokú E-vitaminhiánynál izomsorvadás lép fel, beindul a vörös vértestek pusztulása, vérszegénység alakulhat ki.

Ajánlott napi adag:

  • Kisgyermekek esetében 3-6mg-ot
  • Felnőttek esetében 8-10mg-ot
  • Várandós vagy szoptató nők esetében 15-16mg-ot

Az E-vitamint nem lehet túladagolni, mivel a naponta bekerülő mennyiség 60-70%-a kiürül a szervezetünkből.