Története: Elődjeink már az ókor óta ismertek egy olyan anyagot, amit ma D-vitaminként emlegetünk. Az első szakleírást Dr. Daniel Whistler (1645) és Francis Glisson professzor (1650) készítették a 17. században. A D-vitamin hiányával és az ennek következményeként kialakuló angolkórral (rachitis) foglalkoztak. Az angolkór megértésében áttörést jelentett a tápanyagok ismeretének elterjedése, az experimentális tudományág részeként az 1910-1930-as években.

Alapvető tudnivalók: A D-vitamin (avagy kalciferol) a D2- és D3-vitamin összefoglaló neve. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása. Szervezetünk képes előállítani, azonban csak napfény hatására, ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek a téli hónapokban:

  • A D2-vitamin a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj, és az anyarozs tartalmazza.
  • A D3-vitamin az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik.
  • A D-vitamin szintet 21 ng/ml-ről 45 ng/ml-re növelve Európában 17%-kal csökkenne az összhalálozás és 2 évvel nőne a várható élettartam.

Hatása: A csontanyagcserében, s ezáltal az oszteoporózisban és a kórképpel együtt járó csonttörések megelőzésében vitathatatlan a jelentősége. Erősíti immunrendszerünket, így a legtöbb gyulladásos és autóimmun kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van, valamennyi transzplantált szerv túlélését javítja. Számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin gátolja a daganatos sejtek szaporodását, burjánzását, így tumor meg előzésben is kiemelkedő a szerepe, elsősorban vastagbélrák, emlő - és prosztatarák megelőzésében. Tudományos vizsgálatokkal igazoltan véd a H1N1 vírus ellen, napi 1.200 NE D3 vitamin kiegészítés hatására 42% -kal csökken a valószínűsége, hogy elkerülhetjük az influenza vírust is.

Hiánya: Az alacsony D-vitamin szint (kisebb mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asztmát, időskori macula degenerációt. Jótékony hatású sclerosis multiplexben, gyulladásos reumatológiai és egyéb autoimmun kórképekben. Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya. Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint. Továbbá gyakori tünet még a csontritkulás, csontlágyulás, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.

Ajánlott napi adag: A D-vitamin-kiegészítést egyénre szabottan kell alkalmazni, figyelembe véve az életkort, az egészségi állapotot, az esetlegesen szedett gyógyszereket, a lakókörnyezetet, a szabad levegőn eltöltött időt stb. Egészséges ember számára az étrend-kiegészítő szedése nem jelent egészségügyi kockázatot, amennyiben betartja a szedési előírásokat.

Átlagos ajánlott napi adagolása: 1500-2000 nemzetközi egység