Omega-3

 

Története: Bár az omega-3 zsírsavak már 1930 óta úgy ismertek, mint nélkülözhetetlen anyagok a normális fejlődéshez és az egészség megőrzéséhez, mégis 1990 óta egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen ekkoriban bizonyították számos egészségre gyakorolt jótékony hatását. Leginkább a hosszú láncú EPA és DHA omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyeit ismerjük. Ezeket az előnyöket a tudósok akkor fedezték fel, mikor vizsgálatokat végeztek az 1970-es években a grönlandi inuit törzs lakói között. Ez a népcsoport nagy mennyiségű tengeri halat fogyaszt és gyakorlatilag nem ismerik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A tudósok arra jutottak, hogy a nagymértékű omega-3 zsírsav fogyasztása csökkenti az trigliceridek számát, a szívritmust és a vérnyomástnormalizálja és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát is.

Alapvető tudnivalók: A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási terméke. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. A telítetlen zsírsavakat - néhány kivételtől eltekintve - a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához az omega-3 zsírsavak esetében is nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük. Omega-3 jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg. Hazánkban a busa zsírja, néhány növényi olaj és magvak, valamint a szójabab is tartalmazza az esszenciális zsírsavakat. A hetente ajánlott fogyasztási mennyiség 200-300 g, azonban Magyarországon az ajánlott mennyiség csupán egynyolcadát fogyasztjuk.

Hatása: Az omega-3-zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében. A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Továbbá részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében. A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet. A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3-zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javult, gyorsabban értették meg a feladatokat, és javultak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

Hiánya: Érzékeny, száraz bőr vagy akár a pattanások szokatlan növekedése. Ennek oka az, hogy ezek a zsírsavak megakadályozzák a nedvesség elvesztését és megvédik a bőrt a hatásoktól, amelyek szárazsághoz és irritációhoz vezethetnek - hiányukban azonban fellép a bőrszárazság. Az Omega-3 zsírsavak segíthetnek a neurodegeneratív betegségek és az agyi rendellenességek, például az Alzheimer-kór, a demencia és a bipoláris zavar kezelésében. Sok tanulmány összefüggést mutat az alacsony Omega-3 szint és a depresszió gyakoribb előfordulása között. Továbbá okozhat ízületi fájdalmakat, szemszárazságot, sőt még akár hajunk szerkezete is megváltozhat. (elvékonyodás, szárazság)

Ajánlott napi adag: 

-Felnőtteknek: 250-500 mg

-Várandóság, illetve szoptatás ideje alatt: 450-700 mg

-Gyermekeknek: 30-100 mg